Dus wat is het probleem met vaccins en tatoeages in de eerste plaats? Welnu, om te begrijpen waarom dit onderwerp wordt besproken, is het belangrijk om te weten hoe tatoeages en vaccins werken. Als je een tatoeage laat zetten bij een betrouwbare tattooshop bij jou in de buurt, wordt er inkt in je huid geïnjecteerd. Je lichaam ziet deze inkt als een vreemd lichaam of indringer, dus het veroorzaakt een immuunrespons, wat kan leiden tot verschillende post-tattoo-bijwerkingen zoals pijn, roodheid en zwelling.

Vaccins werken op een vergelijkbare manier, omdat ze de injectie van vreemd materiaal in de bloedbaan impliceren, wat ook een immuunrespons veroorzaakt die ook pijn, roodheid en zwelling kan veroorzaken. Zowel vaccins als tatoeages kunnen bij mensen ook andere effecten veroorzaken, zoals lichte koorts, hoofdpijn, enzovoort. Dus de vraag rijst natuurlijk: als je rond dezelfde tijd een tatoeage en een vaccin krijgt, zal de immuunrespons dan op enigerlei wijze worden beïnvloed? En zal de effectiviteit van het vaccin überhaupt afnemen als er kort na het zetten een tatoeage wordt geplaatst?

Nou, het simpele antwoord hierop is dat we het niet echt weten. COVID-19-vaccins zijn erg nieuw en het zal meer tijd en aanvullend onderzoek vergen om erachter te komen hoe ze in verschillende situaties reageren en of ze op enigerlei wijze worden beïnvloed door tatoeages. De wetenschap die op dit moment beschikbaar is, suggereert echter dat er niet veel is om je zorgen over te maken, en veel medische experts zijn het erover eens dat het krijgen van een tatoeage na een vaccin de functionaliteit van het vaccin op geen enkele manier mag verstoren. 

www.theartoftattoo.nl